rolada z jabłkami


Ciasto:
4 jajka
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
1 kg jabłek
cynamon
trochę cukru

1.      jabłka obrać, pokroić w ósemki, ułożyć na blasze (tej od piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia (można także użyć jabłek gotowanych tylko nie za dużo, gdyż po upieczeniu będą wychodzić poza ciasto), posypać cukrem i cynamonem,
2.      białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia
i delikatnie wymieszać.
3.      masę wylać na jabłka i równo rozsmarować.
4.      piec w 35 minut w temperaturze 180 stopni C.
5.      gorące ciasto przykryć ścierką i drugą blachą z piekarnika, odwrócić papierem do góry. Zdjąć papier i gorące ciasto zwinąć mocno w roladę.
6.      pozostawić do ostudzenia, posypać cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. uwielbiam ciasta z jabłkami :) rolady jeszcze nie robiłam :)
    pozdrawiam serdecznie !

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałą rolada. Mniam mniam...

    OdpowiedzUsuń