drożdżowe bułeczki z twarogiem


ciasto drożdżowe:
370 g mąki
jajko
45 g cukru
50 g masła
pół łyżeczki soli
10 g drożdży
150 ml ciepłego mleka
cukier waniliowy

masa serowa:
kostka twarogu
żółtko (białko do posmarowania)
łyżka masła
3 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
garść rodzynek
  1. z drożdży, mleka i cukru wykonać rozczyn, zostawić na 20 minut,
  2. jajko, cukier i cukier waniliowy wymieszać,
  3. do miski wsypać przesianą mąkę, dodać masę jajeczną, rozczyn, masło i sól, dobrze wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia na godzinę,
  4. twaróg zmielić, rodzynki sparzyć, do twarogu dodać wszystkie składniki na masę i wymieszać,
  5. ciasto po wyrośnięciu zagnieść, rozwałkować na duży prostokąt, na ciasto wyłożyć twaróg, zwinąć jak roladę, pokroić i ułożyć płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, 
  6. piec 30 minut w 180 stopniach


1 komentarz:

  1. Mmm, skradłabym taką drożdżówkę, z serem to moje ulubione! :)

    OdpowiedzUsuń