domowy snikers






ciasto: ( na kwadratową blachę o boku 20 cm)
700 g mąki pszennej
kostka margaryny
2 jajka
3/4 szklanki cukru
4 łyżki miodu
4 łyżki mleka
cukier waniliowy
łyżeczka sody oczyszczonej

masa I - orzechowa:
orzechy włoskie (ilość według uznania)
3 łyżki brązowego cukru (może być zwykły)
3 łyżki miodu
3 łyżki margaryny

masa II:
szklanka mleka
10 dag cukru
cukier waniliowy
pół łyżki mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
pół kostki miękkiej margaryny

masa III - kajmak:
gotowe mleko skondensowane słodzone



  1. w misce wymieszać mąkę, cukry, sodę, dodać jajka, mleko, margarynę i miód, zagnieść ciasto do uzyskania jednolitej masy,
  2. podzielić na 3 części, rozwałkować na kwadraty wielkości formy,
  3. pierwszy  przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15-20 min w tem. 180 stopni, czynność powtórzyć  (ja wykorzystuję jedną blachę - wyjmuję upieczony blat i piekę w tej samej formie kolejny), 
  4. na trzeci blat przed upieczeniem wylać masę orzechową: wymieszać w rondelku orzechy, cukier, miód i margarynę, doprowadzić do wrzenia,
  5. upieczone blaty ostudzić,
  6. przygotować krem: zagotować mleko z cukrem i cukrem waniliowym, do gotującego się mleka wlać obie mąki wymieszane w niewielkiej ilości mleka, wymieszać aż powstanie budyń, ostudzić, miksować z margaryną,
  7. pierwszy blat posmarować lekko ogrzaną masą z puszki, przykryć drugim blatem, posmarować ciepłą masą budyniową, przykryć trzecim blatem z masą orzechową,
  8. wstawić na noc do lodówki.

4 komentarze:

  1. chyba wszyscy korzystamy z podobnego przepisu ;) nic dziwnego, ciasto bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak widać trochę pracy trzeba będzie włożyć aby stworzyć coś tak pysznego - uwielbiam snickersy więc spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam to ciasto, szczególnie jak się "przegryzie" przez noc :)

    OdpowiedzUsuń
  4. super zdjęcie , ciasto też nieźle się prezentuje

    OdpowiedzUsuń