drożdżowy tort ze śliwkami

3,5 szklanki mąki pszennej
szklanka ciepłego mleka
5 łyżek cukru
pół łyżeczki soli
jajko
2 żółtka
80 g roztopionego masła
15 g świeżych drożdży
cukier waniliowy

pół kg śliwek

białko do posmarowania

na kruszonkę:
10 g roztopionego masła
trochę mąki
łyżka cukru

  1. przygotować rozczyn: pół szklanki ciepłego mleka, drożdże, 2 łyżki cukru i mąkę wymieszać i zaczekać aż rozczyn "ruszy",
  2. do miski wsypać pozostałe składniki, wymieszać, dodać rozczyn, zamieszać a następnie wyrobić aż ciasto będzie odchodziło od ręki, 
  3. pozostawić do wyrośnięcia na godzinę,
  4. po tym czasie uderzyć pięścią w ciasto i ponownie  zagnieść,
  5. przełożyć do wysmarowanej masłem blachy, pozostawić na 10 minut,
  6. śliwki umyć, wyjąć pestki, pokroić, położyć na ciasto, brzegi posmarować białkiem,
  7. w rondelku roztopić masło, dodać mąkę i cukier wymieszać aż powstanie kruszonka, posypać torcik,
  8. piec w temperaturze 180 stopni 25-30 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz