kruche rogale z dżemem wiśniowym



ciasto na rogaliki:
2 szklanki mąki
150 g zimnego masła
1/4 szklanki cukru
2 żółtka
łyżka kwaśnej śmietany

nadzienie:
dżem wiśniowy


ponadto:
rozmącone jajko do posmarowania

pół szklanki cukru pudru



  1. do miski wsypać mąkę, dodać posiekane masło, żółtka, cukier i śmietanę, zagnieść, odstawić do lodówki na pół godziny,
  2. ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części, rozwałkować w kształt koła, pokroić na 8 części, na każdy trójkąt nałożyć dżem, zwinąć (od szerszego do węższego), ułożyc na blasze, posmarować rozmąconym jajkiem, czynność powtórzyć z pozostałym ciastem,
  3. piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni,
  4. przygotować lukier: do cukru pudru dodać trochę wody, wymieszać, posmarować pędzelkiem rogaliki. 

2 komentarze:

  1. No przecież zjadłabym je wszystkie! ;)

    Pozdrawiam,
    Klaudyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaraz......nie wszystkie bo ja również chcę skosztować tych pyszności :)

      Usuń