fasolka po bretońsku



składniki: 
1/2 kg białej fasoli
30 dag kiełbaski, szynki, boczku wędzonego
średnia cebula
ząbek czosnku
marchew
1 słoik koncentratu pomidorowego
2 łyżki masła
sól, pieprz, 
majeranek
cząber
2 łyżki mąki

  1.  fasolę namoczyć co najmniej 2 godziny,
  2. gotować w tej samej wodzie 45 minut,
  3. cebulę, czosnek i mięso pokroić w kostkę i usmażyć na oleju, dodać do fasoli, dodać marchew pokrojoną w kostkę, sól, pieprz, majeranek i cząber, gotować aż fasola będzie miękka,
  4. do tłuszczu, który pozostał ze smażenia cebuli i mięsa dodać masło i mąkę, pod koniec gotowania dodać do fasolki przecier i zasmażkę , w razie potrzeby dodać jeszcze przyprawy.
  5. Najlepiej smakuje na następny dzień.

2 komentarze: