szarlotka z truskawkami, truskawkowa szarlotka





składniki na ciasto:
pół kg mąki pszennej
200 g masła
 łyżka smalcu
2 żółtka
łyżka octu
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
pół szklanki cukru
pół szklanki  kwaśnej śmietany

nadzienie:
 pół kg truskawek
 2 białka

1.       składniki na ciasto energicznie zagnieść, podzielić na dwie równe części, jedną włożyć na dwie godziny do lodówki, drugą do zamrażalnika,
2.       ciasto z lodówki wyłożyć na blachę wyłożonym papierem do pieczenia, podpiec 12 minut w tem. 180 stopni,
3.       podpieczone ciasto posypać bułką tartą, wyłożyć pokrojone truskawki (oczywiście umyte i bez szypułek),
4.       białko ubić z łyżką cukru, wyłożyć na truskawki,
5.       na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika, piec 50 min w tem. 180 stopni.

1 komentarz:

  1. w sobotę robiłam bardzo dobra ta szarlotka, dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń