składniki na
ciasto:
pół kg mąki pszennej
200 g masła
łyżka smalcu
2 żółtka
łyżka octu
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
pół szklanki kwaśnej
śmietany
nadzienie:
pół kg truskawek
2 białka
2 białka
1.
składniki na ciasto energicznie zagnieść,
podzielić na dwie równe części, jedną włożyć na dwie godziny do lodówki, drugą
do zamrażalnika,
2.
ciasto z lodówki wyłożyć na blachę wyłożonym
papierem do pieczenia, podpiec 12 minut w tem. 180 stopni,
3.
podpieczone ciasto posypać bułką tartą, wyłożyć
pokrojone truskawki (oczywiście umyte i bez szypułek),
4.
białko ubić z łyżką cukru, wyłożyć na truskawki,
5.
na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika, piec
50 min w tem. 180 stopni.
w sobotę robiłam bardzo dobra ta szarlotka, dzięki za przepis
OdpowiedzUsuń