Na ciasto:
szklanka mąki pszennej chlebowej
1 1/3 mąki pszennej3/4 szklanki ciepłego mleka
4 czubate łyżki cukru
jajko i jedno żółtko
szczypta soli
60 g roztopionego ciepłego masła
8 g suchych drożdży
na kruszonkę:
łyżka masła
3 łyżki mąki
truskawki
jajko
1.
Mleko, cukier, jajko, żółtko wymieszać w misce,
dodać mąkę, drożdże, masło i sól, wymieszać. Ciasto nie może się kleić, w razie
potrzeby dodać mąkę,
2.
Pozostawić w ciepłym miejscu 20 minut,
3.
Podzielić na 9 części uformować bułeczki,
wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,
4.
Pozostawić na 20 minut,
5.
Na środku kieliszkiem wydrążyć kółeczka ,
przycisnąć do samej blaszki, w dziurce ułożyć truskawki,
6.
Posmarować bułki jajkiem i posypać kruszonką (wymieszać
masło z mąką,
7.
Piec 25 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz