drożdżówka z truskawkami





Na ciasto:
szklanka mąki pszennej chlebowej
1 1/3 mąki pszennej3/4 szklanki ciepłego mleka
4 czubate łyżki cukru
jajko i jedno żółtko
szczypta soli
60 g roztopionego ciepłego masła
8 g suchych drożdży

na kruszonkę:
łyżka masła
3 łyżki mąki

truskawki
jajko



1.         Mleko, cukier, jajko, żółtko wymieszać w misce, dodać mąkę, drożdże, masło i sól, wymieszać. Ciasto nie może się kleić, w razie potrzeby dodać mąkę,
2.          Pozostawić w ciepłym miejscu 20 minut,
3.          Podzielić na 9 części uformować bułeczki, wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,
4.          Pozostawić na 20 minut,
5.          Na środku kieliszkiem wydrążyć kółeczka , przycisnąć do samej blaszki, w dziurce ułożyć truskawki,
6.          Posmarować bułki jajkiem i posypać kruszonką (wymieszać masło  z mąką,
7.          Piec 25 minut w 180 stopniach.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz