tradycyjny makowiec zawijany




składniki na ciasto:

1,5 szkl mąki
60 ml ciepłego mleka
50 g margaryny
2 żółtka
7 g drożdży
2 łyżki cukru
0,5 łyżki oleju
1/4 łyżeczki soli
z,5 łyżki wódki
pół opakowania cukru waniliowego


  1. przygotować rozczyn z cukru, mleka i drożdży i pozostawić na 15 minut,
  2. margarynę roztopić w rondelku i ostudzić,
  3. do rozczyny dodać pozostałe składniki, dobrze zagnieść, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce,
masa makowa:

160 g maku 
70g cukru  
30 g rodzynek
 10 g orzechów włoskich, posiekanych 
1 łyżka miodu  
olejek migdałowy do smaku 
pół łyżki miękkiej margaryny
kandyzowane owoce
białko z 2 jajek (pozostałe z ciasta)

  1. mak zaparzyć w 200 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zmielić,
  2. białka ubić na sztywną pianę,
  3. do maku dodać wszystkie składniki oprócz ubitej piany z białek,którą dodajemy na końcu i delikatnie mieszamy,
  4.  ciasto rozwałkować, nałożyć masę makową, zwinąć w papier do pieczenia (nie zakrywać boków), 
  5.  pies w keksówce 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.