składniki na ciasto:
1,5 szkl mąki
60 ml ciepłego mleka
50 g margaryny
2 żółtka
7 g drożdży
2 łyżki cukru
0,5 łyżki oleju
1/4 łyżeczki soli
z,5 łyżki wódki
pół opakowania cukru waniliowego
- przygotować rozczyn z cukru, mleka i drożdży i pozostawić na 15 minut,
- margarynę roztopić w rondelku i ostudzić,
- do rozczyny dodać pozostałe składniki, dobrze zagnieść, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce,
masa makowa:
160 g maku 70g cukru
30 g rodzynek
10 g orzechów włoskich, posiekanych
1 łyżka miodu
olejek migdałowy do smaku
pół łyżki miękkiej margaryny
kandyzowane owoce
białko z 2 jajek (pozostałe z ciasta)
- mak zaparzyć w 200 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zmielić,
- białka ubić na sztywną pianę,
- do maku dodać wszystkie składniki oprócz ubitej piany z białek,którą dodajemy na końcu i delikatnie mieszamy,
- ciasto rozwałkować, nałożyć masę makową, zwinąć w papier do pieczenia (nie zakrywać boków),
- pies w keksówce 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.