składniki na ciasto:
pół kg mąki pszennej200 g masła
łyżka smalcu
2 żółtka
łyżka octu
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
pół szklanki cukru
pół szklanki kwaśnej śmietany
na masę:
2 kg jabłek
3 łyżki cukru
cynamon
2 łyżki bułki tartej
- składniki na ciasto energicznie zagnieść, podzielić na dwie równe części, jedną włożyć na dwie godziny do lodówki, drugą do zamrażalnika,
- ciasto z lodówki wyłożyć na blachę wyłożonym papierem do pieczenia, podpiec 12 minut w tem. 180 stopni,
- podpieczone ciasto posypać bułką tartą, następnie jabłka, obrać, usunąć gniazda, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami na ciasto, posypać cynamonem,
- na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika, piec 50 min w tem. 180 stopni.