jabłecznik



składniki na ciasto:
pół kg mąki pszennej
200 g masła
 łyżka smalcu 
2 żółtka 
łyżka octu 
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy 
pół szklanki cukru 
pół szklanki  kwaśnej śmietany

na masę:
 2 kg jabłek
3 łyżki cukru
cynamon

2 łyżki bułki tartej

  1. składniki na ciasto energicznie zagnieść, podzielić na dwie równe części, jedną włożyć na dwie godziny do lodówki, drugą do zamrażalnika,
  2.  ciasto z lodówki wyłożyć na blachę wyłożonym papierem do pieczenia, podpiec 12 minut w tem. 180 stopni,
  3. podpieczone ciasto posypać bułką tartą, następnie jabłka, obrać, usunąć gniazda, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami na  ciasto, posypać cynamonem,
  4. na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika, piec 50 min w tem. 180 stopni.