babka piaskowa z kakao







150 g mąki pszennej
150 g mąki ziemniaczanej
200 g drobnego cukru
 cukier waniliowy
kostka miękkiej margaryny
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
łyżeczka soku z cytryny

trochę bułki tartej
cukier puder


  1. białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i z masłem,
  2. dodać obie mąki wymieszane z proszkiem, 
  3. białka ubić na sztywno, 1/3 dodać do masy, delikatnie wymieszać, dodać resztę, wymieszać,
  4. ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać sok z cytryny, do drugiej kakao, wymieszać,
  5. blachę keksową wysmarować margaryną, posypać bułką tartą, wylać jasną masę, następnie ciemną (można na przemian według uznania),
  6. piec 40 min w temperaturze 180 stopni.