150 g mąki pszennej
150 g mąki ziemniaczanej
200 g drobnego cukru
cukier waniliowy
kostka miękkiej margaryny
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
łyżeczka soku z cytryny
trochę bułki tartej
cukier puder
- białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i z masłem,
- dodać obie mąki wymieszane z proszkiem,
- białka ubić na sztywno, 1/3 dodać do masy, delikatnie wymieszać, dodać resztę, wymieszać,
- ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać sok z cytryny, do drugiej kakao, wymieszać,
- blachę keksową wysmarować margaryną, posypać bułką tartą, wylać jasną masę, następnie ciemną (można na przemian według uznania),
- piec 40 min w temperaturze 180 stopni.