kakaowe trufle z herbatnikami


 pół kostki miękkiej margaryny
 200 g herbatników
 pół szklanki drobnego cukru
 parę kropel ekstraktu waniliowego
3 łyżki kakao
żółtko
można dodać alkohol (np. 3 łyżki rumu bądź wódki)

wiórki kokosowe

  1. herbatniki rozkruszyć wałkiem "na piasek", dodać margarynę, cukier, ekstrakt, kakao, żółtko, ewentualnie alkohol, zagnieść, wstawić na godzinę do lodówki,
  2. z masy uformować kulki, obtoczyć w wiórkach kokosowych, wstawić do lodówki.






7 komentarzy:

  1. łatwe,szybki i na pewno pyszne więc je tez zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety nie znoszę wiórków kokosowych, ale uwielbia je moja mama która niedługo ma imieniny, więc może wykorzystam ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trufle można obtoczyć również w cukiereczkach, orzechach, migdałach itd

      Usuń
  3. moja mama w dzieciństwie robiła mi podobne! :)
    Cuudowna słodkość :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają przepysznie!

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Vrlo jednostavno a istovremeno brzo i dobro !!!!!!!

    OdpowiedzUsuń