pizzerinki na cebulowym spodzie

 ciasto:
250 g mąki
jajko
łyżeczka soli
75 ml przegotowanej ciepłej wody
cebulki zapiekane w torebce (2 czubate łyżki)

 rozczyn:
25 ml przegotowanej ciepłej wody
20 g drożdży
pół łyżeczki cukru


farsz:
5 pieczarek
pół czerwonej papryki
2 plastry boczku
20 dag sera żółtego

sok pomidorowy
garść ziół prowansalskich i oregano
pieprz, sól

  1. wymieszać składniki na rozczyn, odstawić na 15 minut,
  2. dodać resztę składników na ciasto, wyrobić, odstawić na 40 minut,
  3. formujemy 4 małe placki, 
  4. w oddzielnej miseczce połączyć sok pomidorowy z ziołami, oregano, szczyptą soli i odrobiną pieprzu, posmarować ciasto,
  5. pieczarki pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni,  wyłożyć na sosie, następnie pokroić paprykę i boczek i wyłożyć na pieczarki,
  6. na wierzch posypać startym serem,
  7. piec 30 minut w 180 stopniach.