ciasto:
250 g mąki
jajko
łyżeczka soli
75 ml przegotowanej ciepłej wody
cebulki zapiekane w torebce (2 czubate łyżki)
rozczyn:
25 ml przegotowanej ciepłej wody
20 g drożdży
pół łyżeczki cukru
farsz:
5 pieczarek
pół czerwonej papryki
2 plastry boczku
20 dag sera żółtego
sok pomidorowy
garść ziół prowansalskich i oregano
pieprz, sól
250 g mąki
jajko
łyżeczka soli
75 ml przegotowanej ciepłej wody
cebulki zapiekane w torebce (2 czubate łyżki)
rozczyn:
25 ml przegotowanej ciepłej wody
20 g drożdży
pół łyżeczki cukru
farsz:
5 pieczarek
pół czerwonej papryki
2 plastry boczku
20 dag sera żółtego
sok pomidorowy
garść ziół prowansalskich i oregano
pieprz, sól
- wymieszać składniki na rozczyn, odstawić na 15 minut,
- dodać resztę składników na ciasto, wyrobić, odstawić na 40 minut,
- formujemy 4 małe placki,
- w oddzielnej miseczce połączyć sok pomidorowy z ziołami, oregano, szczyptą soli i odrobiną pieprzu, posmarować ciasto,
- pieczarki pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni, wyłożyć na sosie, następnie pokroić paprykę i boczek i wyłożyć na pieczarki,
- na wierzch posypać startym serem,
- piec 30 minut w 180 stopniach.