pyszne domowe pączki



1 kg mąki
10 dag drożdży
10 dag cukru
1,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody
7 żółtek + 1 jajko
6 łyżek oleju
kieliszek wódki lub spirytusu
cukier waniliowy
sok z cytryny
sól

1) z drożdży, łyżki cukru, 2 łyżek mąki i szklanki ciepłego  mleka robimy rozczyn, pozostawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,
2) utrzeć jajko i żółtka z cukrem, dodać mąkę i cukier waniliowy, sok z cytryny, olej, wodę  i resztę mleka, sól i wódkę (spirytus), rozczyn z drożdży, wszystko wymieszać i zagnieść ciasto do momentu aż będą pokazywać się pęcherzyki na powierzchni ciasta,
3) zostawić do wyrośnięcia na parę godzin,
4) brać po kawałku ciasta, rozwałkować, zrobić szklanką krążki,
5) ułożyć na stole do wyrośnięcia,
6) na rozgrzany tłuszcz położyć pączki i smażyć kilka minut, po wyjęciu posypać cukrem pudrem.


2 komentarze:

  1. Nie ma to jak domowej roboty pączek, ten to ma smak i nie jest nadmuchany jak sklepowy. Nawet najlepsza cukiernia nie zrobi jak my sami w domu!!!!!

    OdpowiedzUsuń