domowy tort bananowo-truskawkoy




Ja zrobiłam tort z dwóch biszkoptów: kakaowego i białego tylko dlatego że moja córeczka zjadła mi jeden czekoladowy blat i musiałam upiec drugi biszkopt. Tort może być wyłącznie kakaowy, do białego nie dodajemy kakao.

Składniki na biszkopt:
6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki zwykłej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka octu
0,5 szklanki kakao


1.    Żółtka, proszek do pieczenia i ocet wymieszać w wysokim naczyniu i odstawić
 do wyrośnięcia,
2.    Białka ubić z cukrem na puszystą masę,
3.    Dodać obie mąki ubijać, następnie dodać olej i na koniec masę z żółtek i kakao,
4.    Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec  40 minut w temperaturze 180 stopni.

3 komentarze:

  1. Ja tak jak i Twoja córka sama zjadłabym ten czekoladowy :-)
    Od razu widać,że pyszny:)

    OdpowiedzUsuń