orzeszki z masą orzechową


skorupki: 
3 szklanki mąki
kostka margaryny
2 jajka
pół szklanki cukru
łyżeczka sody
szklanka śmietany kwasnej


wszystkie składniki zagnieść, odstawić na pół godziny do lodówki, następnie uformować kuleczki o średnicy ok. 1 cm, upiec skorupki w opiekaczu elektrycznym do orzeszków

masa:
kostka margaryny
0,5 szklanki cukru
ok. 500 g mleka w proszku 
1/4 szklanki wody
łyżka kakao
cukier waniliowy
posiekane (zmiksowane) orzechy laskowe albo włoskie

margarynę roztopić w rondelku, dodać cukier, cukier waniliowy, wodę i kakao, zagotować, odstawić na parę minut, żeby masa była ciepła, stopniowo dodawać mleko w proszku (aż masa będzie gęsta) a na końcu orzechy, miksować, wypełnić skorupki. 

3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo ciekawie, ale w smaku jest chyba bardzo tłuste :P? Jadłam chyba kiedyś coś podobnego, ale nadzienie było o smaku chałwy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podobają mi się takie orzeszki, tylko muszę sobie kupić do nich maszynę :)

    OdpowiedzUsuń