faworki, chrusty



na ciasto:
200 mąki pszennej tortowej
4 żółtka
kostka masła
25ml  spirytusu
100 ml śmietany
szczypta soli
dodatkowo:
tłuszcz do smażenia (smalec, planta)
cukier puder do posypania
  1. wszystkie składniki zagnieść, ciasto rozwałkować, pokroić aby wyszły prostokąty ok 3 cm szer
    i 7 dł, na środku każdego prostokąta zrobić nacięcie i przełożyć, smażyć w gorącym tłuszczy,
  2.  wyłożyć na papierowe ręczniki, posypać cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. Cześć. Nominowałam Twojego bloga do Liebster Blog Awards. Szczegóły w tym wpisie: http://anitainspiruje.blogspot.com/2014/02/nominacja-liebster-blog-awards.html
    Mam nadzieję, że przyłączysz się do zabawy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale bym zjadłaaa!!! Już wieki nie robiłam faworków. Pychaaa :)

    OdpowiedzUsuń