makowiec



Poniżej przedstawiam przepis na biszkopt z makiem, jadłam ostatnio u mojej mamy i jest przepyszny, puszyste ciasto, bardzo dobra masa makowa. Idealne ciasto na zbliżające się Święta.

BISZKOPT Z MAKIEM
Ciasto:
4 jajka
szklanka cukru
4 łyżki oleju
szklanka mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
1,5 szklanki maku
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
¾ szklanki cukru
kostka margaryny
olejek migdałowy

polewa
kilka orzechów włoskich

1.   białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, mąkę, oliwę, proszek, miksować,
2.   wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C,
3.      mak zalać wrzącą wodą,
4.  po 20 minutach zagotować i odstawić do wystygnięcia,
następnie odlać i przemielić 2 razy przez maszynkę, połączyć z jajkami, mąką i zapachem,
5.  zagotować margarynę i nie zdejmując z ognia stopniowo dodawać mak,
6.       gęstniejącą masą przekładać pokrojone ciasto,
7.       wierzch polać polewą i posypać orzechami.