pyszna tarta z truskawkami i kremem z białej czekolady






spód:
2 szklanki mąki pszennej
150 g zimnego masła
1/4 szklanki cukru
2 żółtka
łyżka kwaśnej śmietany

masa:
250 ml śmietany 36%
pół szklanki mleka
1,5 tabliczki białej czekolady 
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru


truskawki
galaretka truskawkowa


  1. składniki na spód zagnieść, odstawić na 20 minut do lodówki, wykleić ciastem blachę do tarty (wysmarowaną masłem) piec 20 minut w 180 stopniach,
  2. 3 łyżeczki żelatyny zalać 3 łyżkami wody, odstawić na 5 minut,
  3. w rondelku zagotować śmietanę, mleko, i cukier, zdjąć z palnika, dodać czekoladę, mieszać do roztopienia czekolady, dodać żelatynę,
  4. wystudzoną masą zalać ostudzone ciasto, wstawić do lodówki,
  5. gdy masa stężeje wyłożyć na wierzchu pokrojone truskawki,
  6. galaretkę rozpuścić w szklance wody, tężejącą polać truskawki, ciasto wstawić do lodówki.

2 komentarze: