ciasto murzynek




                                                                      250 g margaryny
4 jajka
3 łyżki kakao
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
3 krople aromatu waniliowego
pół tabliczki gorzkiej czekolady
łyżeczka proszku do pieczenia
wiórki kokosowe (do posypania)
4 łyżki wody
1.   do małego garnka włożyć margarynę, dodać wodę, cukier, olejek, czekoladę i kakao, gotować na małym ogniu do połączenia składników, zagotować, ostudzić,
2.  białka oddzielić od żółtek, białka ubić, żółtka dodać do masy kakaowej,
3.   odlać z masy szklankę (można więcej),
4.   do masy pozostałej w garnku dodać mąkę z proszkiem i miksować, dodać białko, wymieszać łyżką,
5.    piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C,
6.   poczekać aż trochę ostygnie, przekroić wzdłuż, jeden placek polać masą odstawioną w szklance, przykryć drugim plackiem, rozsmarować resztę polewy, posypać wiórkami kokosowymi.

4 komentarze:

  1. Murzynek- mmmmmmniam:) pamiętam go od zawsze- piekła go moja babcia i mama, teraz piekę
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też uwielbiam murzynka a ten jest pyszny :)
    Zapraszam też do siebie http://10198.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, czy w Pani przepisie żółtka należy dodać do masy kakaowej przed odlaniem tej szklanki masy czy po odlaniu ? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. przed odlaniem :) czyli dodajemy do masy kakaowej mieszamy i odlewamy pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń