TORCIK Z BITĄ ŚMIETANĄ
Po raz pierwszy spróbowałam zrobić mały torcik na tortownicy o średnicy
18 cm i muszę przyznać, że pomysł ten bardzo mi się spodobał. Nie dość, że użyłam
mniej składników, łatwiej pokroić taki tort i szybciej udekorować. i jeszcze
jedna zaleta….. na pewno nic nie
zostanie na stole. Oczywiście nie polecam przy większej liczbie gości. Ja
zużyłam następujące składniki:
na biszkopt:
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka (oddzielnie jajka i żółtka)
0,5 łyżeczki octu
¾ szklanki cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki oleju
Na masę:
galaretka (żółta)
400 ml śmietany kremówki
barwniki (różowy i niebieski)
kulki perłowe i posypkę kolorową
3 łyżki powideł śliwkowych
1. żółtka, proszek do pieczenia i ocet wymieszać w wysokim naczyniu i
odstawić do wyrośnięcia,
2. białka ubić z cukrem na puszystą masę,
3. dodać obie mąki ubijać, następnie dodać olej i na koniec masę z żółtek,
4. wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec 40 minut w temperaturze 180 stopni,
5. biszkopt ostudzić, przekroić wzdłuż
na 3 części,
6. galaretkę rozrobić w szklance
gorącej wody, ostudzić, śmietanę ubić, pod koniec dodać galaretkę (nie trzeba
całej można kilka łyżek, zamiast galaretki, która daje kwaskowaty smak można
dać żelatynę i łyżeczkę cukru pudru),
7. masę podzielić na dwie części,
jedną odstawić do lodówki,
8. pierwszy blat posmarować powidłami,
następnie bitą śmietaną, nałożyć drugi blat, czynność powtórzyć, nałożyć trzeci
blat, który należy lekko posmarować bitą śmietaną,
9. bitą śmietaną posmarować boki i udekorować
posypką,
10. pozostałą masę podzielić na pół,
przełożyć do dwóch oddzielnych pojemników, do jednej dodać barwnik różowy do
drugiej niebieski i wymieszać,
11. udekorować tort za pomocą
szprycownicy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz