Ciasto:
25 g drożdży
3 szklanki mąki
pół łyżki cukru
pół łyżeczki soli
1 łyżka oleju
farsz:
2 średnie cebule
5 dużych pieczarek
pół puszki pomidorów krojonych
oregano, sól, pieprz
mała papryczka chilli (kolor
według uznania)
30 dag sera żółtego
6 plasterków wędliny
1. w misce rozpuścić drożdże w szklance
ciepłej wody z dodatkiem cukru, soli i łyżki mąki, zaczekać pół godziny,
2. dodać mąkę i olej, wyrabiać do uzyskania
jednolitej masy, odstawić do wyrośnięcia,
3. cebule i pieczarki pokroić w plasterki i
podsmażyć,
4. ciasto rozwałkować przełożyć na dowolną
blachę wyłożoną papierem do pieczenia,
5. sos pomidorowy wymieszany z solą,
pieprzem i oregano rozsmarować na cieście,
6. na sos wyłożyć usmażone pieczarki i
cebulę, papryczkę i wędlinę, na koniec starkowany ser,
7. posypać solą i pieprzem, piec 30 min w
temperaturze 180 stopni C.