drożdżowe rogale z dżemem truskawkowym



Ciasto do tych rogali nie jest słodkie, gdyż dużo cukru zawiera już dżem. Rogale są idealne w smaku, można zrobić duże bądź małe w zależności
od upodobania. Z ciasta mo
żna upiec również paszteciki, bułki albo ciasto drożdżowe np. z jabłkami.

ROGALE  Z DŻEMEM
Ciasto:
4,5 szklanki mąki
2 jajka
5 dag drożdży
½ szklanki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
½ szklanki oleju
2 płaskie łyżeczki soli
kostka masła

nadzienie:
dżem truskawkowy

polewa:
trochę wody
pół szklanki cukru pudru
barwnik spożywczy różowy
(polewa może być również biała, można posypać rogale tylko cukrem pudrem)



1.    do  mąki dodać  rozpuszczone drożdże w mleku, cukier, jajka, sól. Składniki
   lekko wymieszać i wyrobić na jednolitą masę, dodać olej i wyrabiać dalej,
2.    odstawić na pół godziny,
3.    dodać margarynę wyrobić i odstawić do wyrośnięcia (ok. godziny),
4.   ciasto rozwałkować (ja używam stolnicy silikonowej) powycinać trójkąty,    rozsmarować nadzienie na ciasto, zwijać rogaliki zaczynamy szerszej części
5.    ułożyć rogale  na blaszce i piec w tem.180 stopni 20-25 minut aż się zarumienią.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz