Ciasto do tych rogali nie jest słodkie, gdyż dużo cukru zawiera już dżem. Rogale są idealne w smaku, można zrobić duże bądź małe w zależności
od upodobania. Z ciasta można upiec również paszteciki, bułki albo ciasto drożdżowe np. z jabłkami.
od upodobania. Z ciasta można upiec również paszteciki, bułki albo ciasto drożdżowe np. z jabłkami.
ROGALE Z DŻEMEM
Ciasto:
4,5 szklanki mąki
2 jajka
5 dag drożdży
½ szklanki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
½ szklanki oleju
2 płaskie łyżeczki soli
kostka masła
nadzienie:
dżem truskawkowy
polewa:
trochę wody
pół szklanki cukru pudru
barwnik spożywczy różowy
(polewa może być również biała, można posypać rogale
tylko cukrem pudrem)
1. do
mąki dodać rozpuszczone drożdże w mleku, cukier, jajka,
sól. Składniki
lekko wymieszać i wyrobić na jednolitą masę, dodać olej i wyrabiać dalej,
lekko wymieszać i wyrobić na jednolitą masę, dodać olej i wyrabiać dalej,
2. odstawić
na pół godziny,
3. dodać
margarynę wyrobić i odstawić do wyrośnięcia (ok. godziny),
4. ciasto
rozwałkować (ja używam stolnicy silikonowej) powycinać trójkąty, rozsmarować nadzienie
na ciasto, zwijać rogaliki zaczynamy szerszej części
5. ułożyć
rogale na blaszce i piec w tem.180
stopni 20-25 minut aż się zarumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz