TORT
CZEKOLADOWY Z NADZIENIEM KAKAOWYM
Ciasto na biszkopt (średnica 18 cm):
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka (oddzielnie jajka i żółtka)
0,5 łyżeczki octu
¾ szklanki cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki
ziemniaczanej
1/4 szklanki oleju
1/4 szklanki kakao
Krem czekoladowy:
130
g gorzkiej czekolady
2
łyżki kakao
1
łyżeczka kawy rozpuszczalnej
5
łyżek wody
2
duże jajka
1
łyżka cukru
1
szklanka śmietany kremówki
1. żółtka, proszek
do pieczenia i ocet wymieszać w wysokim naczyniu
i odstawić do wyrośnięcia,
2. białka ubić z
cukrem na puszystą masę,
3. dodać obie mąki
ubijać, następnie dodać olej , na koniec masę z żółtek i kakao,
4. wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,
piec 40 minut w temperaturze 180 stopni,
5. biszkopt
ostudzić, przekroić wzdłuż na 4 części,
6. w garnuszku wymieszać połamaną czekoladę, kakao, kawę,
wodę, rozpuścić i ostudzić,
7. białka
oddzielić od żółtek,
8. żółtka zmiksować z cukrem, dodać ostudzoną czekoladę i
miksować do połączenia składników,
9. w drugim naczyniu ubić białka, Białka dodawać powoli
do masy czekoladowej, delikatnie mieszając,
10.kremówkę ubić
na sztywno. Dodać do niej masę czekoladową, delikatnie wymieszać, by nie było
białych smug. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia,
11. wystudzone
ciasto nasączyć zimną herbatą, przełożyć kremem, posmarować kremem cały tort,
posypać można wiórkami, czekolada albo posypką (wg uznania)
Witam serdecznie :) Tort zapowiada się pysznie! Z chęcią go zrobię, jednak nie wiem czy tortownica 24cm będzie dobra...mniejszej niestety nie posiadam;/ Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńto jest przepis na małą blachę - 18 cm na większa trzeba podwoić ilość składników
OdpowiedzUsuń