jabłecznik na lanym cieście



Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
1,5 szklani mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kostka margaryny

nadzienie:
duży słoik jabłek gotowanych
łyżka bułki tartej
łyżeczka cynamonu
cukier (w razie potrzeby)

1. białka ubić z cukrem, dodać żółtka i miksować dalej, dodać mąkę i
    proszek,
2.  margarynę roztopić w rondelku i gorącą wlać do masy, wszystko wymieszać łyżką,
3.   połowę ciasta wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zapiec 15 minut
         w temperaturze 180 stopni,
4.  jabłka wymieszać z cynamonem i bułką tartą, jeżeli jabłka są kwaśne dodać
         cukier,
5.   masę wyłożyć na podpieczone  ciasto, wylać pozostałą część, piec 40 minut.

5 komentarzy: