BABKA TRZYKOLOROWA
Do wykonania babki potrzebujemy:
- 1,5 szklanki cukru
- 4 jajka
- 2,5 szklanki mąki + 3 łyżki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka oleju
- szklanka ciepłej wody
- 3 łyżki kakao
- kisiel malinowy,
truskawkowy albo wiśniowy
można dodać jeszcze olejek rumowy bądź waniliowy jeśli ktoś lubi
jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę
dodać 1,5 szklanki mąki połączonej z proszkiem do pieczenia
dodać olej, wodę i podzielić na trzy części (każda w oddzielnej misce). Do jednej dodać 3 łyżki mąki, do drugiej kakao a trzeciej kisiel
na blachę wylewać masy ciemną, jasną i na koniec różową (ja w pośpiechu wylałam najpierw jasną, ale ciemna jest cięższa i powinna być na dole)
piec 40 minut w temperaturze 180 stopni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz