SERNIK KRÓLEWSKI
Ciasto:
400 g mąki
kostka masła
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
1 żółtko
2 łyżki kakao
2 łyżki śmietany
Krem:
1 kg zmielonego twarogu
1 kostka masła
6 jajek
2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1. składniki na ciasto zagnieść, podzielić na dwie części
(większą i mniejszą), uformować kule, mniejszą mrozić przez godzinę a większą
włożyć do lodówki,
2. większą częścią wykleić blachę wyłożoną papierem do
pieczenia,
3. białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno,
4. masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, twaróg, cukier i
mąkę, na koniec dodać pianę i delikatnie wymieszać,
5. masę wylać na ciasto w blasze i na to zetrzeć mniejszą
kulę,
6. piec 1,5 godziny w tem. 180 stopni C.