sernik królewski



SERNIK KRÓLEWSKI

Ciasto:
400 g mąki
kostka masła
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
1 żółtko
2 łyżki kakao
2 łyżki śmietany

Krem:
1 kg zmielonego twarogu
1 kostka masła
6 jajek
2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

1.  składniki na ciasto zagnieść, podzielić na dwie części (większą i mniejszą), uformować kule, mniejszą mrozić przez godzinę a większą włożyć do lodówki,
2.  większą częścią wykleić blachę wyłożoną papierem do pieczenia,
3.  białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno,
4.  masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, twaróg, cukier i mąkę, na koniec dodać pianę i delikatnie wymieszać,
5.  masę wylać na ciasto w blasze i na to zetrzeć mniejszą kulę,
6.  piec 1,5 godziny w tem. 180 stopni C.