PIZZA
Ciasto:
25 g drożdży
3 szklanki mąki
pół łyżki cukru
pół łyżeczki soli
1 łyżka oleju
farsz:
2 średnie cebule
5 dużych pieczarek
pomidor
pół słoiczka
koncentratu pomidorowego
oregano, sól, pieprz
mała papryka (kolor
według uznania)
30 dag sera żółtego
6 plasterków wędliny
1. w
misce rozpuścić drożdże w szklance ciepłej wody z dodatkiem cukru, soli i łyżki
mąki, zaczekać pół godziny,
2. dodać
mąkę i olej, wyrabiać do uzyskania jednolitej masy, odstawić do wyrośnięcia,
3. cebule
i pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć,
4. ciasto
rozwałkować przełożyć na dowolną blachę wyłożoną papierem do pieczenia,
5. w
szklance wymieszać koncentrat pomidorowy, oregano, sól, pieprz, pół łyżki wody,
rozsmarować na cieście,
6. na
sos wyłożyć usmażone pieczarki i cebulę, pokrojonego w paski pomidora, paprykę i
wędlinę, na koniec starkowany ser,
7. posypać
solą i pieprzem, piec 30 min w temperaturze 180 stopni C.