TIRAMISU
250 g serka mascarpone
pół szklanki cukru
4 jajka
400 ml śmietany kremówki
5 kropli olejku migdałowego
5 łyżek kawy rozpuszczalnej
400 g podłużnych biszkoptów
kakao do posypania
1. białka oddzielić od żółtek, z białek ubić pianę,
2. żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę,
dodać mascarpone, olejek,
dodać mascarpone, olejek,
3. na koniec pianę z białek oraz ubitą kremówkę
i wymieszać łyżką,
i wymieszać łyżką,
4. kawę rozpuścić w 3 szklankach wody (może być
gorąca
albo zimna),
albo zimna),
5. biszkopty zamoczyć w kawie i ułożyć na dnie
naczynia (np.
żaroodpornego), pokryć warstwą masy, znowu wyłożyć
biszkopty zamoczone w kawie i masę do wyczerpania
składników,
żaroodpornego), pokryć warstwą masy, znowu wyłożyć
biszkopty zamoczone w kawie i masę do wyczerpania
składników,
6. na wierzch posypać kakao, wstawić na parę
godzin
do lodówki.
do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz