tiramisu



TIRAMISU
250 g serka mascarpone
pół szklanki cukru
4 jajka
400 ml śmietany kremówki
5 kropli olejku migdałowego
5 łyżek kawy rozpuszczalnej
400 g podłużnych biszkoptów
kakao do posypania




1.  białka oddzielić od żółtek, z białek ubić pianę,
2. żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę,
   dodać mascarpone, olejek,
3.  na koniec pianę z białek oraz ubitą kremówkę
   
i wymieszać łyżką,
4.  kawę rozpuścić w 3 szklankach wody (może być gorąca
    albo zimna),
5.  biszkopty zamoczyć w kawie i ułożyć na dnie naczynia (np.
   żaroodpornego), pokryć warstwą masy, znowu wyłożyć
  biszkopty zamoczone w kawie i masę do wyczerpania  
   składników,
6.  na wierzch posypać kakao, wstawić na parę godzin
   do lodówki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz