ciasto na rogaliki:
2 szklanki mąki
150 g zimnego masła
1/4 szklanki cukru
2 żółtka
łyżka kwaśnej śmietany
nadzienie:
15 śliwek węgierek bez pestek
łyżka cukru
ponadto:
rozmącone jajko do posmarowania
cukier puder
- śliwki włożyć do rondelka, dodać cukier i gotować na wolnym ogniu aż powstaną powidła, ostudzić w lodówce,
- do miski wsypać mąkę, dodać posiekane masło, żółtka, cukier i śmietanę, zagnieść, odstawić do lodówki na pół godziny,
- ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części, rozwałkować w kształt koła, pokroić na 8 części, na każdy trójkąt nałożyć powidła, zwinąć (od szerszego do węższego), ułożyc na blasze, posmarować rozmąconym jajkiem,
- piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Uwielbiam, ubóstwiam! Kruche rogaliki i to jeszcze z powidłem śliwkowym! CUDO!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do Siebie: http://simplydelicious.pl
Wspaniałe rogaliki przecudnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na muffinki z borówkami ...
Kocham wszelakie rogaliki. Przepis sobie zapisuję. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńPycha! :)
OdpowiedzUsuńsuper ja też uwielbiam takie rogaliki
OdpowiedzUsuńznalazłam przypadkiem ten przepis zrobiłam wczoraj i rogaliki rewelacyjne kruche maślane pyszne
OdpowiedzUsuńwyglądają doskonale!
OdpowiedzUsuń