TARTA Z PIECZARKAMI
Ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g margaryny
żółtko
2 łyżki śmietany
sól
Nadzienie:
pół puszki kukurydzy
cebula
pół papryki
5 średnich pieczarek
sól, pieprz
Masa jajeczna:
250 g startego na dużych
oczkach sera żółtego (najlepiej gouda)
2 jajka
3 łyżki śmietany
sól, pieprz
1. wszystkie
składniki na ciasto zagnieść, przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę,
podpiec 15 min w piekarniku
w temperaturze 180 stopni C.
w temperaturze 180 stopni C.
2. cebulę
i pieczarki pokroić w plastry, paprykę w paski, dodać kukurydzę, sól i pieprz i przesmażyć.
3. w
oddzielnej misce wymieszać jajka, śmietanę i ser żółty, dodać sól i pieprz.
4. na
podpieczone ciasto wyłożyć cebulę, pieczarki, paprykę
i kukurydzę, zalać masą jajeczną. Piec w 180 stopniach C. 20-30 minut.
i kukurydzę, zalać masą jajeczną. Piec w 180 stopniach C. 20-30 minut.