Kiedy spodziewamy się gości……





CIASTO AMERYKAŃSKIE I ROLADA Z JABŁKAMI
ciasto amerykańskie:
4 jajka
1 szklanka cukru
2/3 szklanki oleju
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
5 jabłek
1 szklanka obranych orzechów włoskich

            1.   ubić jajka z cukrem, dodać olej.
2.    mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem wymieszać w oddzielnym naczyniu i dodać do    masy z jajek, miksować.
            3.   Wsypać orzechy i obrane oraz pokrojone (według uznania) jabłka,
                        wymieszać łyżką.




Rolada z jabłkami:
Ciasto:
4 jajka
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
1 kg jabłek
cynamon
trochę cukru

1.      jabłka obrać, pokroić w ósemki, ułożyć na blasze (tej od piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia (można także użyć jabłek gotowanych tylko nie za dużo, gdyż po upieczeniu będą wychodzić poza ciasto), posypać cukrem i cynamonem,
2.      białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia
i delikatnie wymieszać.
3.      masę wylać na jabłka i równo rozsmarować.
4.      piec w 35 minut w temperaturze 180 stopni C.
5.      gorące ciasto przykryć ścierką i drugą blachą z piekarnika, odwrócić papierem do góry. Zdjąć papier i gorące ciasto zwinąć mocno w roladę.
6.      pozostawić do ostudzenia, posypać cukrem pudrem.