CIASTO AMERYKAŃSKIE I ROLADA Z JABŁKAMI
ciasto
amerykańskie:
4 jajka
1 szklanka cukru
2/3 szklanki oleju
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
5 jabłek
1 szklanka obranych orzechów włoskich
1. ubić
jajka z cukrem, dodać olej.
2. mąkę
z proszkiem, sodą i cynamonem wymieszać w oddzielnym naczyniu i dodać do masy z jajek, miksować.
3. Wsypać
orzechy i obrane oraz pokrojone (według uznania) jabłka,
wymieszać łyżką.
wymieszać łyżką.
Rolada
z jabłkami:
Ciasto:
4 jajka
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
1 kg jabłek
cynamon
trochę cukru
1. jabłka
obrać, pokroić w ósemki, ułożyć na blasze (tej od piekarnika) wyłożonej
papierem do pieczenia (można także użyć jabłek gotowanych tylko nie za dużo,
gdyż po upieczeniu będą wychodzić poza ciasto), posypać cukrem i cynamonem,
2. białka
oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka
oraz mąkę z proszkiem do pieczenia
i delikatnie wymieszać.
i delikatnie wymieszać.
3. masę
wylać na jabłka i równo rozsmarować.
4. piec
w 35 minut w temperaturze 180 stopni C.
5. gorące
ciasto przykryć ścierką i drugą blachą z piekarnika, odwrócić papierem do góry.
Zdjąć papier i gorące ciasto zwinąć mocno w roladę.
6. pozostawić
do ostudzenia, posypać cukrem pudrem.