EKLERKI
ciasto:
20 dag mąki tortowej
10 dag masła
5 jajek
szczypta soli
nadzienie:
400 ml śmietany
kremówki
łyżeczka cukru pudru
czekolada mleczna
1. mąkę przesiać 2 razy przez sito. Zagotować wodę
z solą
i masłem.
i masłem.
2. do
gotującej się wody dodawać mąkę i gotując ucierać
do powstania gładkiej masy.
do powstania gładkiej masy.
3. masę
ostudzić, dodać po kolei jajka (każde następne dodawać, gdy poprzednie będzie
już "wmiksowane"
w ciasto).
w ciasto).
4. gotowym
ciastem napełnić rękaw cukierniczy i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
wyciskać podłużne kształty. Można również wyłożyć łyżką.
5. piec
20 minut w temperaturze 190-200 stopni C.
6. wystudzić
i przekroić wzdłuż.
7. kremówkę
ubić z cukrem pudrem. Wyłożyć na spody eklerków, przykryć górą.
8. w
garnku roztopić czekoladę, jeżeli jest za gęsta można dodać wody. Polać
eklerki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz