Poniżej przedstawiam przepis na biszkopt z makiem, jadłam
ostatnio u mojej mamy i jest przepyszny, puszyste ciasto, bardzo dobra masa
makowa. Idealne ciasto na zbliżające się Święta.
BISZKOPT
Z MAKIEM
Ciasto:
4 jajka
szklanka cukru
4 łyżki oleju
szklanka mąki pszennej
łyżeczka proszku do
pieczenia
Masa:
1,5 szklanki maku
3 jajka
2 łyżki mąki
ziemniaczanej
¾ szklanki cukru
kostka margaryny
olejek migdałowy
polewa
kilka orzechów włoskich
1. białka ubić z cukrem na sztywną pianę,
dodać żółtka, mąkę, oliwę, proszek, miksować,
2. wylać na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia, piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C,
3.
mak zalać wrzącą wodą,
4. po 20 minutach zagotować i odstawić do
wystygnięcia,
następnie odlać i przemielić 2 razy przez maszynkę, połączyć z jajkami, mąką i zapachem,
następnie odlać i przemielić 2 razy przez maszynkę, połączyć z jajkami, mąką i zapachem,
5. zagotować margarynę i nie zdejmując z
ognia stopniowo dodawać mak,
6.
gęstniejącą masą przekładać pokrojone
ciasto,
7. wierzch
polać polewą i posypać orzechami.