KARTACZE
Ciasto:
2,5 kg ziemniaków
10 ziemniaków
ugotowanych dużych
1 łyżka mąki
ziemniaczanej
Farsz:
1 kg łopatki
wieprzowej
pieprz
sól
majeranek
cebula
1.
Surowe
ziemniaki zetrzeć na tarce, wylać na sitko (może być gaza bądź pielucha), odcisnąć,
aby masa ziemniaczana była sucha, krochmal, który powstał zachować.
2.
Ugotować
ziemniaki, zmielić przez maszynkę do mięsa albo przecisnąć przez praskę. Wymieszać
ziemniaki surowe, ugotowane i krochmal, posolić, dodać mąkę ziemniaczaną.
3.
Mięso zmielić
i przyprawić solą, pieprzem i majerankiem (można kupić już zmielone)
4.
Ciasto
uformować w wałek. Odkroić kawałki o dowolnej szerokości i nadziać
przygotowanym mięsem mielonym.
5.
Gotowe
kartacze gotować ok. 40 min we wrzącej
wodzie.
6.
Przesmażyć
na złoto na patelni pokrojoną w kostkę cebulę.
7.
Ugotowane
kartacze podawać na ciepło z cebulką.