Wczoraj dostałam całe wiadro jabłek z działki od sąsiadów, obrałam, pokroiłam, ugotowałam
i powstały mus postanowiłam wykorzystać do dania, którego nauczyła mnie mama. W związku
z tym, że jest sezon na jabłka i może Państwo nie wiecie, co z nich zrobić (oprócz oczywiście pysznej szarlotki), poniżej przedstawiam bardzo łatwy przepis na tanie danie: ryż zapiekany
z jabłkami – nie dość, że smaczne to jeszcze tanie :)
i powstały mus postanowiłam wykorzystać do dania, którego nauczyła mnie mama. W związku
z tym, że jest sezon na jabłka i może Państwo nie wiecie, co z nich zrobić (oprócz oczywiście pysznej szarlotki), poniżej przedstawiam bardzo łatwy przepis na tanie danie: ryż zapiekany
z jabłkami – nie dość, że smaczne to jeszcze tanie :)
RYŻ ZAPIEKANY Z JABŁKAMI
(porcja
na 4 osoby)
3
torebki ryżu
mus
jabłkowy z 20 jabłek
około
pół szklanki mleka
cukier
waniliowy
cukier
cynamon
3
łyżki masła (margaryny)
1.
ryż
ugotować, wyłożyć z torebek do miski, dodać cukier waniliowy, cukier,
2 łyżki masła, mleko (ryż musi być gęsty, więc trzeba uważać podczas dodawania mleka), wymieszać,
2 łyżki masła, mleko (ryż musi być gęsty, więc trzeba uważać podczas dodawania mleka), wymieszać,
2. w naczyniu żaroodpornym ( ja użyłam o średnicy
22 cm) wykładać na przemian cienką warstwę ryżu, masy jabłkowej (masę jabłkową posypać
cynamonem), ryżu, masy jabłkowej (powinno być 4 warstwy ryżu i 3 jabłek),
3.
na
wierzch,czyli na ryż wyłożyć 1 łyżkę masła,