żeberka z pieczonymi ziemniaczkami



ŻEBERKA Z PIECZONYMI ZIEMNIACZKAMI
1 kg żeberek
pół czerwonej kapusty
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
1 kg ziemniaczków mrożonych (półksiężyce)
marynata:
3 ząbki czosnku
1 łyżka cukru
4 łyżki sosu sojowego
3 łyżki ketchupu
2 łyżki oleju
sól, pieprz



1.    składniki marynaty wymieszać w misce.
2.    żeberka umyć, pokroić na kawałki z jedną kostką i wrzucić do marynaty,  
     porządnie natrzeć, zostawić na 12 godzin.
3.    mięso ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec po 45
     min w temperaturze 180 stopni C. z każdej strony.
4.    posolone ziemniaczki  piec na oddzielnej blasze 30 min (wkładamy
     do piekarnika pod koniec pieczenia żeberek
).
5.    kapustę zetrzeć na tarce, wymieszać z majonezem, dodać sól i pieprz
      do smaku.