ŻEBERKA Z PIECZONYMI ZIEMNIACZKAMI
1 kg żeberek
pół czerwonej kapusty
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
1 kg ziemniaczków mrożonych (półksiężyce)
marynata:
3 ząbki czosnku
1 łyżka cukru
4 łyżki sosu sojowego
3 łyżki ketchupu
2 łyżki oleju
sól, pieprz
1. składniki
marynaty wymieszać w misce.
2. żeberka
umyć, pokroić na kawałki z jedną kostką i wrzucić do marynaty,
porządnie natrzeć, zostawić na 12 godzin.
porządnie natrzeć, zostawić na 12 godzin.
3. mięso ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec po 45
min w temperaturze 180 stopni C. z każdej strony.
min w temperaturze 180 stopni C. z każdej strony.
4. posolone ziemniaczki piec na oddzielnej blasze 30 min (wkładamy
do piekarnika pod koniec pieczenia żeberek).
do piekarnika pod koniec pieczenia żeberek).