SZARLOTKA BABCI IZY
kruche ciasto:
25 dag margaryny
pół szklanki cukru
3 czubate
szklanki mąki
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
2 łyżki śmietany
(kwaśnej)
cukier waniliowy
masa:
1 kg jabłek
cukier waniliowy
cynamon
1. mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną.
2. dodać
żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto.
3. ciasto
podzielić na dwie części i włożyć na godzinę do lodówki.
4. jabłka
obrać, pokroić i ugotować z cukrem waniliowym.
5. ciasto
możemy zrobić na 2 sposoby:
a) połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na
wyłożoną papierem dużą blachę. Wyłożyć jabłka, posypać cynamonem. Przykryć
pozostałym rozwałkowanym ciastem, ponakłuwać widelcem lub
b) połowę ciasta zetrzeć na tarce na dużych
oczkach na wyłożoną papierem dużą blachę, wyłożyć jabłka, posypać
cynamonem, pozostałe ciasto zetrzeć na jabłka (tutaj radzę ciasto włożyć na godzinę
do zamrażalnika zamiast do lodówki)
do zamrażalnika zamiast do lodówki)
6. piec
30-40 min w 180 stopniach C.
zrobiłam szarlotkę według tego przepisu pyszna była i szybko zniknęła ze stołu :)
OdpowiedzUsuń