szarlotka, jabłecznik, ciasto z jabłkami






SZARLOTKA  BABCI  IZY
kruche ciasto:
25 dag margaryny
pół szklanki cukru
3 czubate szklanki mąki
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany (kwaśnej)
cukier waniliowy

masa:
1 kg jabłek
cukier waniliowy
cynamon

1.    mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną.
2.    dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto.
3.    ciasto podzielić na dwie części i włożyć na godzinę do lodówki.
4.    jabłka obrać, pokroić i ugotować z cukrem waniliowym.
5.    ciasto możemy zrobić na 2 sposoby:
a)  połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem dużą blachę. Wyłożyć jabłka, posypać cynamonem. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, ponakłuwać widelcem lub
b)  połowę ciasta zetrzeć na tarce na dużych oczkach na wyłożoną papierem dużą blachę, wyłożyć jabłka, posypać cynamonem, pozostałe ciasto zetrzeć na jabłka (tutaj radzę ciasto włożyć na godzinę
do zamrażalnika zamiast do lodówki)
6.    piec 30-40 min w 180 stopniach C.


ja uwielbiam szarlotkę na ciepło z lodami
 (wersja z tarkowanym ciastem a powyżej
z rozwałkowanym)

1 komentarz:

  1. zrobiłam szarlotkę według tego przepisu pyszna była i szybko zniknęła ze stołu :)

    OdpowiedzUsuń