ZUPA POMIDOROWA
Zupa:
2 l wody
3 porcje rosołowe
2 średnie marchewki
cebula
pół średniego selera
pieprz w ziarenkach
liść laurowy
ziele angielskie
natka pietruszki
natka pietruszki
0,5 l soku pomidorowego
3 łyżki śmietany
koperek
Makaron:
1,5 kg mąki
3 jajka
woda
sól
1. porcje
rosołowe zalać zimną wodą, gotować przez 30 minut, odszumować.
2. dodać
marchewki, cebulę, seler (bez krojenia), liść laurowy, zielę angielskie, pietruszkę i pieprz, gotować godzinę.
3. przygotować makaron. na
stolnicę przesiać mąkę, dodać resztę składników
i zagniatać do uzyskania jednolitej masy (wodę dodawać w miarę potrzeby).
i zagniatać do uzyskania jednolitej masy (wodę dodawać w miarę potrzeby).
4. ciasto
rozwałkować, pokroić w kwadraty o wymiarach 5 cm x 5 cm
i przecisnąć przez maszynkę do makaronu albo zwinąć w rulon
i pokroić na paseczki. Gotować 5 minut w osolonej wodzie.
i przecisnąć przez maszynkę do makaronu albo zwinąć w rulon
i pokroić na paseczki. Gotować 5 minut w osolonej wodzie.
5. pod
koniec gotowania dodać sok pomidorowy, sól, pieprz i posiekany koperek.
6. śmietanę
należy najpierw "zahartować" 3 łyżkami śmietany (wlewając powoli do
pojemniczka ze śmietaną trochę gorącej zupy mieszając śmietanę), następnie
"zahartowaną" śmietanę wlewać powoli do zupy mieszając zupę.
7. zupa
najlepsza jest następnego dnia.