zupa pomidorowa z makaronem własnej roboty



ZUPA POMIDOROWA
Zupa:
2 l wody
3 porcje rosołowe
2 średnie marchewki
cebula
pół średniego selera
pieprz w ziarenkach
liść laurowy
ziele angielskie
natka pietruszki
0,5 l soku pomidorowego
3 łyżki śmietany
koperek

Makaron:
1,5 kg mąki
3 jajka
woda
sól



    
1.      porcje rosołowe zalać zimną wodą, gotować przez 30 minut, odszumować.
2.      dodać marchewki, cebulę, seler (bez krojenia), liść laurowy, zielę angielskie, pietruszkę  i pieprz, gotować godzinę.


3.   przygotować makaron. na stolnicę przesiać mąkę, dodać resztę składników
i zagniatać do uzyskania jednolitej masy (wodę dodawać w miarę potrzeby).


4.     ciasto rozwałkować, pokroić w kwadraty o wymiarach 5 cm x 5 cm
i  przecisnąć przez maszynkę do makaronu albo zwinąć w rulon
i pokroić na paseczki. Gotować 5 minut w osolonej wodzie.
5.      pod koniec gotowania dodać sok pomidorowy, sól, pieprz i posiekany koperek.
6.      śmietanę należy najpierw "zahartować" 3 łyżkami śmietany (wlewając powoli do pojemniczka ze śmietaną trochę gorącej zupy mieszając śmietanę), następnie "zahartowaną" śmietanę wlewać powoli do zupy mieszając zupę.
7.      zupa najlepsza jest następnego dnia.