domowy chleb pszenny bez zakwasu


0,5 kg mąki pszennej
opakowanie drożdży instant (7g)
2 łyżki oliwy z oliwek
300 ml ciepłej wody
szczypta cukru
2 łyżeczki soli

sezam do posypania


  1. w misce wymieszać suche składniki, dodać oliwę i wodę, wyrobić,
  2. przykryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, 
  3. ponownie wyrobić, uformować bochenek ( w razie potrzeby dosypać mąkę),
  4. przełożyć do blachy wysmarowanej oliwą, zrobić nacięcie przez środek, odstawić do wyrośnięcia,
  5. posmarować oliwą, posypać sezamem,
  6. wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, po 15 minutach zwiększyć temperaturę do 220 stopni, piec jeszcze 35-40 minut, 
  7. chleb pozostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze z 20 minut.

5 komentarzy:

  1. uwielbiam domowy chleb:) zapraszam na szczyptę soli:) nowa notka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, zjadłabym taki cieplutki, chrupiący chlebuś. Mniam!

    Pozdrawiam,
    Klaudyna

    OdpowiedzUsuń
  3. Chleb domowej roboty zawsze lepiej smakuje niż kupny. Do swojego dodaję jeszcze otręby do smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam! Właśnie upiekłam swój pierwszy chlebek z tego przepisu. Pychota, skórka chrupiąca a środek leciutko wilgotny. Bardzo dobry. Jednak mam wątpliwości co do czasu pieczenia. Trochę za mocno przypiekł mi się od spodu. Chyba powinnam jednak krócej trzymać go w piekarniku;( Pozdrawiam i dziękuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. a ja z tego przepisu planuje zrobic chlebki do zurku, zobaczymy co z tego wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń