0,5 kg mąki pszennej
opakowanie drożdży instant (7g)
2 łyżki oliwy z oliwek
300 ml ciepłej wody
szczypta cukru
2 łyżeczki soli
sezam do posypania
- w misce wymieszać suche składniki, dodać oliwę i wodę, wyrobić,
- przykryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę,
- ponownie wyrobić, uformować bochenek ( w razie potrzeby dosypać mąkę),
- przełożyć do blachy wysmarowanej oliwą, zrobić nacięcie przez środek, odstawić do wyrośnięcia,
- posmarować oliwą, posypać sezamem,
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, po 15 minutach zwiększyć temperaturę do 220 stopni, piec jeszcze 35-40 minut,
- chleb pozostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze z 20 minut.
uwielbiam domowy chleb:) zapraszam na szczyptę soli:) nowa notka:)
OdpowiedzUsuńAch, zjadłabym taki cieplutki, chrupiący chlebuś. Mniam!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Klaudyna
Chleb domowej roboty zawsze lepiej smakuje niż kupny. Do swojego dodaję jeszcze otręby do smaku :)
OdpowiedzUsuńWitam! Właśnie upiekłam swój pierwszy chlebek z tego przepisu. Pychota, skórka chrupiąca a środek leciutko wilgotny. Bardzo dobry. Jednak mam wątpliwości co do czasu pieczenia. Trochę za mocno przypiekł mi się od spodu. Chyba powinnam jednak krócej trzymać go w piekarniku;( Pozdrawiam i dziękuje za przepis.
OdpowiedzUsuńa ja z tego przepisu planuje zrobic chlebki do zurku, zobaczymy co z tego wyjdzie :)
OdpowiedzUsuń