tort marchewkowy



składniki na ciasto - na małą blachę (19 cm)
 szklanka mąki
 szklanka cukru
 2 całe jajka
 pół szklanki oleju
pół szklanki wiórek kokosowych
pół łyżeczki cynamonu
3/4 szklanki startej marchwi (ja tarkuję na większych oczkach)
 pół łyżeczki proszku do pieczenia

krem:
 gotowy krem ajerkoniakowy
szklanka mleka


polewa:
pół tabliczki gorzkiej czekolady (może być mleczna)
łyżka śmietany
  1.  utrzeć jajka z cukrem,
  2.  dodać olej, miksować, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, 
  3. następnie wiórki kokosowe i cynamon, na koniec marchewkę, wymieszać, 
  4. ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,
  5. piec 45 minut w temperaturze 180 stopni,
  6. krem przygotować według przepisu na opakowaniu,
  7. ostudzone ciasto przekroić na 3 części, przełożyć kremem,
  8. wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin,
  9. w rondelku rozpuścić czekoladę, dodać łyżkę wody, żeby czekolada nie przywarła do dna, dodać łyżkę śmietany, wylać na tort,
  10.  wstawić do lodówki (najlepiej na noc).

1 komentarz: