składniki na ciasto - na małą blachę (19 cm)
szklanka mąki
szklanka cukru
2 całe jajka
pół szklanki oleju
pół szklanki wiórek kokosowych
pół łyżeczki cynamonu
3/4 szklanki startej marchwi (ja tarkuję na większych oczkach)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
gotowy krem ajerkoniakowy
szklanka mleka
polewa:
pół tabliczki gorzkiej czekolady (może być mleczna)
łyżka śmietany
krem:
gotowy krem ajerkoniakowy
szklanka mleka
polewa:
pół tabliczki gorzkiej czekolady (może być mleczna)
łyżka śmietany
- utrzeć jajka z cukrem,
- dodać olej, miksować, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,
- następnie wiórki kokosowe i cynamon, na koniec marchewkę, wymieszać,
- ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,
- piec 45 minut w temperaturze 180 stopni,
- krem przygotować według przepisu na opakowaniu,
- ostudzone ciasto przekroić na 3 części, przełożyć kremem,
- wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin,
- w rondelku rozpuścić czekoladę, dodać łyżkę wody, żeby czekolada nie przywarła do dna, dodać łyżkę śmietany, wylać na tort,
- wstawić do lodówki (najlepiej na noc).
Tort wygląda ciekawie i zachęcająco :)
OdpowiedzUsuń