3,5 szklanki mąki pszennej
szklanka ciepłego mleka
5 łyżek cukru
pół łyżeczki soli
jajko
2 żółtka
80 g roztopionego masła
15 g świeżych drożdży
cukier waniliowy
pół kg śliwek
białko do posmarowania
na kruszonkę:
10 g roztopionego masła
trochę mąki
łyżka cukru
- przygotować rozczyn: pół szklanki ciepłego mleka, drożdże, 2 łyżki cukru i mąkę wymieszać i zaczekać aż rozczyn "ruszy",
- do miski wsypać pozostałe składniki, wymieszać, dodać rozczyn, zamieszać a następnie wyrobić aż ciasto będzie odchodziło od ręki,
- pozostawić do wyrośnięcia na godzinę,
- po tym czasie uderzyć pięścią w ciasto i ponownie zagnieść,
- podzielić na 10 równych części, formować z nich okrągłe bułeczki, ułożyć na blasze,
- śliwki umyć, wyjąć pestki, pokroić, położyć na bułeczki, brzegi posmarować białkiem,
- w rondelku roztopić masło, dodać mąkę i cukier wymieszać aż powstanie kruszonka, posypać bułeczki,
- piec w temperaturze 180 stopni 25-30 minut.
Dzisiaj robiłam te drożdżówki. Nie dodałam jedynie cukru waniliowego. Wyszły pyszne, dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuń