ciasto drożdżowe:
370 g mąki
jajko
45 g cukru
50 g masła
pół łyżeczki soli
10 g drożdży
150 ml ciepłego mleka
cukier waniliowy
masa serowa:
kostka twarogu
żółtko (białko do posmarowania)
łyżka masła
3 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
garść rodzynek
- z drożdży, mleka i cukru wykonać rozczyn, zostawić na 20 minut,
- jajko, cukier i cukier waniliowy wymieszać,
- do miski wsypać przesianą mąkę, dodać masę jajeczną, rozczyn, masło i sól, dobrze wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia na godzinę,
- twaróg zmielić, rodzynki sparzyć, do twarogu dodać wszystkie składniki na masę i wymieszać,
- ciasto po wyrośnięciu zagnieść, rozwałkować na duży prostokąt, na ciasto wyłożyć twaróg, zwinąć jak roladę, pokroić i ułożyć płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,
- piec 30 minut w 180 stopniach
Mmm, skradłabym taką drożdżówkę, z serem to moje ulubione! :)
OdpowiedzUsuń