3,5 szklanki mąki pszennej
szklanka ciepłego mleka
5 łyżek cukru
pół łyżeczki soli
jajko
2 żółtka
80 g roztopionego masła
15 g świeżych drożdży
cukier waniliowy
pół kg śliwek
białko do posmarowania
na kruszonkę:
10 g roztopionego masła
trochę mąki
łyżka cukru
- przygotować rozczyn: pół szklanki ciepłego mleka, drożdże, 2 łyżki cukru i mąkę wymieszać i zaczekać aż rozczyn "ruszy",
- do miski wsypać pozostałe składniki, wymieszać, dodać rozczyn, zamieszać a następnie wyrobić aż ciasto będzie odchodziło od ręki,
- pozostawić do wyrośnięcia na godzinę,
- po tym czasie uderzyć pięścią w ciasto i ponownie zagnieść,
- przełożyć do wysmarowanej masłem blachy, pozostawić na 10 minut,
- śliwki umyć, wyjąć pestki, pokroić, położyć na ciasto, brzegi posmarować białkiem,
- w rondelku roztopić masło, dodać mąkę i cukier wymieszać aż powstanie kruszonka, posypać torcik,
- piec w temperaturze 180 stopni 25-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz