ciasto na rogaliki:
2 szklanki mąki
150 g zimnego masła
1/4 szklanki cukru
2 żółtka
łyżka kwaśnej śmietany
nadzienie:
dżem wiśniowy
ponadto:
rozmącone jajko do posmarowania
pół szklanki cukru pudru
- do miski wsypać mąkę, dodać posiekane masło, żółtka, cukier i śmietanę, zagnieść, odstawić do lodówki na pół godziny,
- ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części, rozwałkować w kształt koła, pokroić na 8 części, na każdy trójkąt nałożyć dżem, zwinąć (od szerszego do węższego), ułożyc na blasze, posmarować rozmąconym jajkiem, czynność powtórzyć z pozostałym ciastem,
- piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni,
- przygotować lukier: do cukru pudru dodać trochę wody, wymieszać, posmarować pędzelkiem rogaliki.
No przecież zjadłabym je wszystkie! ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Klaudyna
Zaraz......nie wszystkie bo ja również chcę skosztować tych pyszności :)
Usuń