pyszne ciasto drożdżowe z brzoskwiniami z puszki


składniki na ciasto:
0,5 kg mąki
pół kostki drożdży
0,5 kostki roztopionej ciepłej  margaryny
szklanka mleka
4/5 szklanki cukru (ciasto jest słodkie, czyli takie jak lubię, ale  można dodać mniej cukru)
2 żółtka
kilka kropel ekstraktu waniliowego lub aromatu waniliowego

puszka brzoskwiń

kruszonka:
trochę masła, cukru i mąki :)

  1. przygotować rozczyn: pół szklanki ciepłego mleka, drożdże,  łyżkę cukru i mąki wymieszać i zaczekać aż rozczyn "ruszy",
  2. do rozczynu dodać pozostałe składniki na ciasto, zamieszać łyżką a następnie wyrobić aż ciasto będzie odchodziło od ręki, 
  3. pozostawić do wyrośnięcia na godzinę,
  4. po tym czasie uderzyć pięścią w ciasto i ponownie  zagnieść,
  5. przełożyć do wysmarowanej masłem blachy, pozostawić na 10 minut,
  6. w tym czasie zrobić kruszonkę: masło, cukier i mąkę zagnieść,
  7.  brzoskwinie pokroić według upodobania, wyłożyć na ciasto, posypać kruszonką,
  8. piec 40 minut w 180-200  stopniach

4 komentarze:

  1. Mam identyczne tależyki :) A ciasto wygląda pysznie !

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm... Wygląda bardzo smakowicie! Muszę takie coś wyczarować i u siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię ciasto drożdżowe a z brzoskwiniami jest na pewno pycha :-)

    OdpowiedzUsuń