4 jajka
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
1 kg jabłek
cynamon
trochę cukru
1. jabłka
obrać, pokroić w ósemki, ułożyć na blasze (tej od piekarnika) wyłożonej
papierem do pieczenia (można także użyć jabłek gotowanych tylko nie za dużo,
gdyż po upieczeniu będą wychodzić poza ciasto), posypać cukrem i cynamonem,
2. białka
oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka
oraz mąkę z proszkiem do pieczenia
i delikatnie wymieszać.
i delikatnie wymieszać.
3. masę
wylać na jabłka i równo rozsmarować.
4. piec
w 35 minut w temperaturze 180 stopni C.
5. gorące
ciasto przykryć ścierką i drugą blachą z piekarnika, odwrócić papierem do góry.
Zdjąć papier i gorące ciasto zwinąć mocno w roladę.
6. pozostawić
do ostudzenia, posypać cukrem pudrem.
uwielbiam ciasta z jabłkami :) rolady jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie !
Wspaniałą rolada. Mniam mniam...
OdpowiedzUsuń