przepis znalazłam na stronie. Dzisiaj upiekłam ciasteczka, nie wyszły mi identyczne, ale pyszne, kruche i naprawdę maślane.
kostka masła
szklanka cukru
jajko
2,5 szklanki mąki
0,5 łyżeczki soli
łyżeczka proszku do pieczenia
tabliczka mlecznej czekolady-(dodałam czekoladowe kropeczki)
- utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodać jajko, ubijać,
- dodać mąkę proszek do pieczenia oraz sól, zagnieść,
- na koniec dodać drobno posiekaną czekoladę, zagnieść,
- z ciasta uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczeni azachowując niewielkie odległości, bo ciasteczka urosną i nieco się spłaszczą,
- Piec w piekarniku nagrzanym do 190ºC przez ok. 15 min .
zapraszam na ciasteczkowe rozdanie u mnie
OdpowiedzUsuńhttp://magicznezyciemarty.blogspot.com/
bardzo proste i szybkie ciasteczka ale.....właśnie takie najprostsze są najsmaczniejsze :)
OdpowiedzUsuńmuszę zrobić
OdpowiedzUsuńDlaczego sól? Proszę o szybka odpowiedź
OdpowiedzUsuńsól wydobywa ze słodkich potraw bogatszy smak (zwłaszcza dotyczy to ciast czekoladowych i kakaowych) :) jeśli nie chcesz dawać możesz pominąć składnik
Usuńwłasnie, jestesm w trakcje pieczeni, jeszcze 5 minut i wyjmuje z piekarnika. Ciekawe czy dobre, ale pewnie tak :D
OdpowiedzUsuńsą przepyszne , ale chyba dodałam za dużo soli :D
OdpowiedzUsuńa to jest przepis na ile ciastek ?
OdpowiedzUsuńok 20 szt :)
UsuńNapewno będą pyszne, tak wyglądają
OdpowiedzUsuńwłaśnie zrobiłam pyszne!!!!!!! na pewno zrobię jeszcze nie raz
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam, pyszne. Potrzymałam chwilę dłużej, bo po 15 minutach były jeszcze blade. O wiele lepsze od kupnych. Niestety, obliczyłam, że jedno ciasteczko to ok. 180 kcal!
OdpowiedzUsuńA blache wylozyc papierem ? Czy tylko posmarowac margaryna
OdpowiedzUsuńtak blachę wykładam papierem
UsuńWitam czyli wszystkie skladniki trzeba ugniatac rekoma ?
OdpowiedzUsuńSuper mi wyszły własnie zrobiłam, napewno zrobie kolejne :)
OdpowiedzUsuńKoffam takie ciastka ^^ Na pewno zrobię :D
OdpowiedzUsuńPycha
OdpowiedzUsuńMnie wyszły pyszne, ale twarde. Dlaczego?
OdpowiedzUsuń