ciasto: ( na kwadratową blachę o boku 20 cm)
700 g mąki pszennej
kostka margaryny
2 jajka
3/4 szklanki cukru
4 łyżki miodu
4 łyżki mleka
cukier waniliowy
łyżeczka sody oczyszczonej
masa I - orzechowa:
orzechy włoskie (ilość według uznania)
3 łyżki brązowego cukru (może być zwykły)
3 łyżki miodu
3 łyżki margaryny
masa II:
szklanka mleka
10 dag cukru
cukier waniliowy
pół łyżki mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
pół kostki miękkiej margaryny
masa III - kajmak:
gotowe mleko skondensowane słodzone
- w misce wymieszać mąkę, cukry, sodę, dodać jajka, mleko, margarynę i miód, zagnieść ciasto do uzyskania jednolitej masy,
- podzielić na 3 części, rozwałkować na kwadraty wielkości formy,
- pierwszy przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15-20 min w tem. 180 stopni, czynność powtórzyć (ja wykorzystuję jedną blachę - wyjmuję upieczony blat i piekę w tej samej formie kolejny),
- na trzeci blat przed upieczeniem wylać masę orzechową: wymieszać w rondelku orzechy, cukier, miód i margarynę, doprowadzić do wrzenia,
- upieczone blaty ostudzić,
- przygotować krem: zagotować mleko z cukrem i cukrem waniliowym, do gotującego się mleka wlać obie mąki wymieszane w niewielkiej ilości mleka, wymieszać aż powstanie budyń, ostudzić, miksować z margaryną,
- pierwszy blat posmarować lekko ogrzaną masą z puszki, przykryć drugim blatem, posmarować ciepłą masą budyniową, przykryć trzecim blatem z masą orzechową,
- wstawić na noc do lodówki.
chyba wszyscy korzystamy z podobnego przepisu ;) nic dziwnego, ciasto bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńJak widać trochę pracy trzeba będzie włożyć aby stworzyć coś tak pysznego - uwielbiam snickersy więc spróbuje :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam to ciasto, szczególnie jak się "przegryzie" przez noc :)
OdpowiedzUsuńsuper zdjęcie , ciasto też nieźle się prezentuje
OdpowiedzUsuń