kruche rogaliki migdałowe


2 szklanki mąki pszennej
kostka margaryny
łyżka cukru waniliowego
3 łyżki cukru
łyżka mielonych migdałów 
łyżka śmietany

mielone migdały do posypania
dżem, np. truskawkowy

 jajko

  1. do miski wsypać mąkę, dodać posiekaną margarynę, cukier, cukier waniliowy i śmietanę, zagnieść, odstawić do lodówki na pół godziny,
  2. ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części, rozwałkować w kształt koła, pokroić na 8 części, na każdy trójkąt nałożyć dżem, zwinąć (od szerszego do węższego), 
  3. ułożyć na blasze, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać mielonymi migdałami, czynność powtórzyć z pozostałym ciastem,
  4. piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

4 komentarze:

  1. To ja bez ogródek...poproszę dwa do kawy. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. normalnie aż ślinka cieknie, a takie proste w wykonaniu
    chyba się skuszę i zrobię takie rogaliki

    OdpowiedzUsuń
  3. To ja też się częstuję, bo muszą być obłędne i pachnące

    OdpowiedzUsuń