2 szklanki mąki pszennej
kostka margaryny
łyżka cukru waniliowego
3 łyżki cukru
łyżka mielonych migdałów
łyżka śmietany
mielone migdały do posypania
dżem, np. truskawkowy
jajko
- do miski wsypać mąkę, dodać posiekaną margarynę, cukier, cukier waniliowy i śmietanę, zagnieść, odstawić do lodówki na pół godziny,
- ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części, rozwałkować w kształt koła, pokroić na 8 części, na każdy trójkąt nałożyć dżem, zwinąć (od szerszego do węższego),
- ułożyć na blasze, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać mielonymi migdałami, czynność powtórzyć z pozostałym ciastem,
- piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
To ja bez ogródek...poproszę dwa do kawy. :)
OdpowiedzUsuńTeż poproszę,choć jednego:)
Usuńnormalnie aż ślinka cieknie, a takie proste w wykonaniu
OdpowiedzUsuńchyba się skuszę i zrobię takie rogaliki
To ja też się częstuję, bo muszą być obłędne i pachnące
OdpowiedzUsuń